Foderstatsberäkning

Varför räkna ut foderstat?

En foderstat är till för att se till att hästens näringsbehov är täckta. Genom den ser man till att hästen får tillräckligt med grovfoder och täcker sitt tuggbehov. Foderstaten kan dessutom vara bra att kunna gå tillbaka till om hästen visar sjukdomssymtom, för att leta efter möjlig orsak.

Ansvarar man för foderinköp eller har egen gård bör man beräkna vilket grovfoder som är det mest ekonomiska att använda sig av. Det är lätt att se vilken kvalite man bör eftersträva och hur mkt som behöver köpas in för stallperioden. Den ger även en upplysning om vilka och hur mkt av andra fodermedel som ska köpas in för att komplettera vallfodret.

 

Hur går det till?

Du tar en analys på ditt grovfoder (jag rekommenderar att även att kryssa i "tillägg med mineraler") Du kan beställa din analys här. Svaret får du inom någon vecka.

Kontakta mig så kommer jag ut och besöker dig och din häst. Hästen vägs genom att mäta och beräkna enligt ett visst system. Jag räknar sedan fram en lämplig foderstat för din häst.

Efter några veckor kontrolleras hästen igen för att säkerställa att det gett resultat.

Pris 550:- inkl. uppföljning.

Reseersättning tillkommer med 40:-/mil.

Välkommen att kontakta mig! 

 

Vad äter din häst?

I mångt och mycket tycker jag att det sunda förnuftet är A och O i allt gällande hästhantering, ridning och skötsel. Likaså gällande utfodring. Hästen ska äta så mycket grovfoder som möjligt. Det är viktigt att den får tugga tillräckligt för att magen ska hållas igång och för att hästen ska må bra psykiskt.

Hästen är gjord för att äta gräs och det är därför alltid i den ändan man ska börja när man beräknar foderstater eller funderar på vad hästen bör äta. Beroende på ts-halten (torrsubstans) ska hästen äta ett antal kilo grovfoder per dag. En tumregel är att den ska äta 1,5 kg ts per 100 kg häst. Hö har en ts på 84%. Väger hästen 600 kg ska hästen alltså äta 0,84*1,5*60=7,56 dvs minst 8 kilo. Personligen tycker jag att hästen ska äta så mycket grovfoder den orkar. Mellan 10-15 kilo per dag.

Protein behövs för att bygga mer muskler eller hålla en svårfödd häst rund och fin. En lat häst kan behöva mer energi för att bli piggare. När man ska komplettera foderstaten finns det olika sätt att göra. Det tänker jag inte gå in på nu. Återigen ska man titta på vad hästen normalt, i det fria, äter. Lusern är det mest naturliga proteinfodermedlet då det klassas som grovfoder. Jag är skeptisk till att fodra med sockerbaserat foder såsom betfor och müsli. Hästens välfärdssjukdomar ökar, precis som för oss människor. Frågan är om hästen verkligen ska äta foder med högt sockerinnehåll? Vad äter din häst?

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)