Hästmassage

Vi tränar våra hästar som riktiga idrottsmän/kvinnor. Det är inte bara sporthästarna som står för prestationerna utan även fritidshästarna. Ingen häst är gjord för att bära eller dra runt på oss människor.

Dessa stora atleter kan precis som oss människor ibland drabbas av träningsvärk och stela eller ömmande muskler. Det som skiljer oss ifrån hästen är att hästen har uppåt 700 muskler som utgör ca 60 % av hästens vikt. Ungefär 2/3 av denna vikt har hästen på framdelen. Med andra ord är hästen bra mycket större än oss. Trots detta svarar hästen snabbare på massagebehandling än vad vi människor gör. Detta beror på att hästarna inte har samma mentala spänningar och spärrar som oss.

 

 

När kan massage hjälpa?

* Hästen håller huvudet snett/slänger med huvudet

* Efter en skada på leder, senor eller muskler

* Motstånd i nacke och hals vid böjningar

* Stumhet i munnen, hästen drar, dålig kontakt med bettet

* Begränsningar i ökningsmoment

* Felaktiga galoppfattningar, korsgalopp

* Öm och spänd rygg

* Vägran att hoppa

* Ojämt steg

* Svårigheter att lyfta upp ett ben

* Snedhet över hinder

* Spårar fel

* Attitydproblem

* Kraftig reaktion när man spänner sadelgjorden etc..

Jag lägger stor vikt på orsaksdiaginostik, d v s att hitta den bakomliggande orsaken till ett problem. För att få ett bra och bestående resultat måste man behandla orsaken, om man bara behandlar symtomen kommer problemet snart vara tillbaka igen. Det är alltid bra att få hästen genomkollad då och då för att upptäcka eventuella problem i god tid.

 

För att få ett snabbt och bestående resultat behöver massagen innehålla tre moment:

  • Provokation av muskelvävnaden vilket ger ökad blodgenomströming.
  • Selektiv töjning av muskelfibrerna.
  • Dränage av muskelvävnaden för att få bort de slaggämnen som funnits lagrade i muskeln och även överflödig vävnadsvätska och ödem (svullnader) vilket ger kroppen en möjlighet att läka eventuella skador.

Efter att hästen blivit fri från sina besvär är det bra att behandla ytterligare någon gång efter ett lite längre uppehåll. Kroppen har en tendens att återgå till det som varit normalt. Har hästen haft en muskelspänning under en längre tid har detta blivit "normalt" för kroppen. Om hästen har ett mer djupgående besvär kan det vara bra att låta den masseras några gånger per år för underhåll.

Det finns tillfällen då man inte ska massera en häst. Exempel på dessa hittar du under fliken Innan behandling.

Läs även om stretching här

 

 

 

 

 

 Anna Thofelt Tfn: 0768-68 63 66 Mejl: [email protected]

 

Gör din egen gratis hemsida

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)