Stretching

Stretching är något som jag alltid visar dig som kund så att du själv kan hjälpa din häst mellan behandlingarna eller göra förebyggande efter varje träningspass.

Varför stretchar man hästen?

Stretching gör hästens muskulatur längre och smidigare vilket även ökar ledernas rörelseomfång. Det ökar cirkulationen vilket underlättar för kroppen att transportera bort slaggämnen som mjölksyra men även att transportera syre och näring till muskelcellerna.

Stretching minskar risken för träningsvärk och gör att andra muskelsmärtor snabbare läker ut. Stretching är verkligen underskattat, det ger mer resultat än vad man tror. Det är helt klart värt att lägga ca 15 minuter efter ett träningspass.

Hur stretchar man hästen?

Hur länge man ska stretcha en muskel har diskuterats mycket. En amerikansk undersökning på hur lång tid muskeln behöver för att släppa efter, har visat att muskeln inte behöver mer än 5-6 sek för att släppa. Istället är det viktigt att upprepa. Stretcha därför hellre tre gånger istället för 30 sek.

Forskningsresultat har visat att det krävs regelbunden stretching för att resultatet ska bli varaktigt. Det räcker alltså inte med en till två gånger i veckan. Helst ska stretchingen utföras efter varje arbetspass.

Att stretcha en häst är inte alltid så lätt som man först kan tro. Det krävs träning och det är något man måste lära hästen. Det är viktigt att ta det försiktigt i början och sedan öka successivt så att hästen uppfattar stretchingen som något positivt och behagligt. Framför allt måste du hela tiden läsa av hur hästen uppfattar stretchingen, på så vis lär du dig se när hästen kommer till sitt ändläge i varje stretchmoment.

Alla hästar är olika smidiga och rörliga. För en häst kan det vara tillräckligt att hålla benet utsträckt bara en bit ovanför marken medan en annan kan sträcka benet rakt ut i en 90° vinkel. Det kan ta veckor och månader innan man får sin häst att nå det optimala läget i varje rörelse så ha tålamod och håll ut!

Hästen måste alltid vara varm (minst 20 min i rörelse innan stretching) när du stretchar den, annars kan du skada hästen. Att stretcha direkt efter träning ger bäst resultat (stretcha inom 30 min efter avslutat träningspass).

När hästen slappnar av, sträcker ut benet helt och känns tung då gör den rätt! Du märker en stor skillnad när den väl slappnar av. 

Släpp inte hästens ben nonchalant, utan ställ ner benet efter avslutad töjning. Man ska inte gunga (tänja), utan enbart stilla hålla emot. Töj i ca 8-10 sekunder för varje rörelse. Upprepa 2-3 ggr.

  

I basprogrammet för stretching ingår sex rörelser: framben respektive bakben sträcks framåt, utåt och bakåt. När hästen har lärt sig dessa rörelser kan man lägga till andra stretchrörelser.

Framdelen, 3 st stretchmoment:

1)

Stå framför hästen och lyft upp ena frambenet. Håll en hand under karpalleden (framknäet) och en hand under kotan. Sträck benet rakt framåt/neråt med hoven nära marken. Vissa hästar vill ha en liten vinkel i karpalleden medan andra vill ha benet helt utsträckt. När hästen slappnar och stretchar ordentligt kan du försiktigt lyfta benet uppåt. Målet är att hästen ska sträcka benet rakt ut i en 90° vinkel.

2)

Stå vid sidan av hästen med frambenet lyft. Benet ska vara böjt, håll om knä och kota och luta dig bakåt så förs benet ut från kroppen. Bröstmusklerna stretchas.

3)

Lyft upp frambenet och håll handen närmast hästen under kotan och den andra över karpalleden (framknäet). För sakta hästens underarm till lodlinjen. Lyft sedan sakta och försiktigt (du blir mycket stark här) upp skenbenet tills det är en 90° vinkel i karpalleden. För sedan benet bakåt så långt du kan.

Bakdelen, 3 st stretchmoment:

1)

Lyft upp bakbenet och lägg handen som är närmast hästen på hästens rygg och den andra runt kotan. Sträck benet rakt framåt/neråt i riktning mot framhoven. Målet är att få bakhoven att nå till framhoven, om hästen är väldigt smidig för du bakbenet på utsidan och förbi framhoven.

2)

Lyft upp ena bakbenet och håll en hand runt kotan och en på framsidan av skenbenet. Sträck benet bakåt/neråt med hoven nära marken. När hästen slappnar av och stretchar ordentligt känns den tung, då kan du försiktigt lyfta benet uppåt. Målet är att hästen ska sträcka benet rakt bakåt i en 90° vinkel. Var observant då vissa hästar kan tycka att detta stretchmoment är obehagligt!

3)

Håll en hand under kotan och en på baksidan av skenbenet. Lyft upp bakbenet och för det försiktigt uppåt/framåt så att det blir 90° vinkel i knä- och hasleden. Ju mer man lyfter uppåt desto mer behöver man föra benet framåt för att vidbehålla 90° vinkel i knä- och hasleden. Håll blicken på bäckenet medan du stretchar, om bäckenet följer med upp i rörelsen stannar du upp och släpper ner benet lite, efter några sekunder provar du att lyfta lite till och när bäckenet följer med gör du likadant igen. Det här stretchmomentet är tungt så se till att ta några djupa andetag innan.

 

Tänk på säkerheten och att spara din egen kropp! Lyft med benen och alltid med rak rygg och använd kroppstyngden istället för att lyfta med armarna!

Tips! Skriv ut och stoppa dessa papper i en plastficka och sätt upp i stallet så har du dem nära tillhands när du ska stretcha din häst! Lycka till!

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)